Diş hekimliğinde uzmanlık, diş hekimlerinin belirli bir alan veya disiplinde daha derinlemesine eğitim alması ve uzmanlaşmasıdır. Diş hekimliğinde pratisyenler genellikle genel diş sağlığı sorunlarıyla ilgilenirken, uzman diş hekimleri belirli bir konuda daha derinlemesine bilgi ve beceri geliştirirler. Diş hekimliğindeki bazı uzmanlık alanları şunları içerebilir:
- Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi: Oral radyoloji ve teşhis, diş hekimliği alanında görüntüleme teknikleri kullanarak ağız, diş ve çene bölgesindeki problemleri değerlendiren uzmanlık dalıdır.
- Ağız Diş ve Çene Cerrahisi: Bu uzmanlık alanı, ağız, yüz, çene ve kafa bölgesi ile ilgili cerrahi prosedürleri içerir. Diş çekimi (gömülü kalmış dişler), çene cerrahisi, yüz travmaları, oral patolojiler ve dental implant tedavileri gibi işlemlerle ilgilenirler.
- Endodonti: Bu alan, diş içi dokuların (sinir ve kan damarları) tedavisi ile ilgilenir. Kök kanal tedavisi, kanal tedavisi yenileme (retreatment) gibi işlemleri uygulayıp bu dişlerin restorasyonları ile ilgilenirler.
- Protetik Diş Tedavisi: Eksik dişleri yerine koymak için protezlerin tasarımı ve uygulanmasıyla ilgilenirler. Gülüş tasarımı, lamine dişler, zirkonyum, okluzyon, kapanış problemleri, diş sıkma (bruksizm) gibi birçok ilgi alanı mevcuttur.
- Ortodonti: Diş ve çene bozuklukları, çapraşık dişler, gömülü kalmış dişlerin sürdürülmesi, aralıklı dişler ve kapanış problemlerinin çözümleriyle ilgili bir uzmanlık dalıdır.
- Periodontoloji: Periodontoloji uzmanları, diş etleri, diş destek dokuları ve çene kemiği ile ilgili hastalıkların teşhisi, önlenmesi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimleridir.
- Pedodonti: Diş hekimliği alanında çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen bir uzmanlık dalıdır. Ayrıca çocuk diş hekimliği olarak da adlandırılır.
- Restoratif Diş Tedavisi: Restoratif diş tedavisi uzmanları, dişlerin hasar görmüş, çürük, kırık veya diğer problemler nedeniyle kaybedilmiş yapılarını onarmaya odaklanan diş hekimleri olarak görev yaparlar.