Ağız vediş sağlığınızı ihmal etmiyor, düzenli olarak kontrole gidiyor olabilirsiniz ancak yinede zararlı alışkanlıklara sahipseniz diş sağlığınız sıkıntıya girebilir.
Ülkemizde ağız ve diş sağlığına yeteri kadar önem verilmediği ise ne yazık ki bilinen bir gerçek. Dişlerini düzenli olarak fırçalayan ve aynı zamanda düzenli olarak diş kontrollerine giden kişilerin sayısı ise bir hayli az. Dolayısıyla diş ve diş eti rahatsızlıklarından çok sayıda kişi şikayet ediyor. Diş sağlığı dendiğinde akla genellikle diş fırçalama geliyor. Oysa bazı alışkanlıklar da diş sağlığına çok ciddi oranlarda zarar verebiliyor.
Geceleri uyku sırasında dişleri sıkmak ya da diş gıcırdatmak da dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında en yaygın görülenlerden biridir. Eğer sabahları uyandığınızda diş ya da çene ağrısı gibi ağrı şikayetlerine sahip oluyorsanız geceleri diş sıkma ya da dişleri gıcırdatma alışkanlığınız bulunuyor olabilir. Bu sorunun çoğunlukla strese bağlı olarak ortaya çıktığı biliniyor. Stresli bir yaşam sürenlerde geceleri diş sıkma alışkanlığı daha fazla görülüyor. Ancak kontrolsüz bir şekilde diş sıkma ya da diş gıcırdatma diş sağlığına çok ciddi zararlar verebilir.
Diş gıcırdatmanın dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer almasının en önemli nedeni dişlerde aşınmaya yol açmasıdır. Dişlerdeki aşınma da diş çürümelerine yol açabilir. Bununla birlikte diş sıkma ya da diş gıcırdatma kaynaklı olarak diş eti hastalıkları, diş eti çekilmeleri de meydana gelebilir. Diş sıkma yani bruksizm sadece stresten kaynaklanmıyor. Nedeni tam olarak bilinemiyor olsa da anksiyete, öfke, hayal kırıklığı ya da gerginlik gibi durumlara da bu alışkanlığın ilişkilendirildiği biliniyor. Kimi zaman nörolojik ya da zihinsel problemlere de bruksizm eşlik edebiliyor. Neticede mutlaka nedeninin araştırılması ve gerekli tedavinin de yapılması gerekiyor. Bu sayede diş sağlığının korunması da mümkün olabilir.
Tütün ürünleri kullanımının azımsanmayacak kadar fazla olduğunu söyleyebiliriz. Çay ve kahve gibi içecekler ile tütün ürünleri dişlerde sararmalara, lekelenmelere yol açıyor. Özellikle tütün ürünlerinin içerisinde bulunan zararlı maddelere bağlı olarak diş renginde değişimler meydana geliyor. Diş ve diş eti hastalıklarına da yol açtığını belirtebiliriz. Dolayısıyla çay, kahve tüketimi ve tütün ürünleri kullanımı dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında ilk sırada bulunur. Tütün ürünleri kullanımının estetik sorunların yanı sıra kanser gibi çok ciddi hastalıklara da neden olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle tütün ürünleri kullanımından kesinlikle uzak durmalısınız. Çay ve kahve tüketimini de olabildiğince sınırlamak gerekir.
Gün içerisinde sıklıkla atıştırmalık tüketen kişilerde diş çürükleri ve aynı zamanda dişlerde renklenme gibi sorunların daha sık yaşandığı biliniyor. Özellikle de şeker içeren atıştırmalık gıdaların gün içerisinde sıklıkla tüketilmesi, diş sağlığını adeta tehlikeye atmak anlamına geliyor. Abur cubur olarak da tabir edilen bu gıdalardan uzak durmak sağlık açısından önemlidir. Tüketilmesi durumunda ise mutlaka ağız ve diş temizliğinin yapılması gerekir. Dişlerin fırçalanması, etkin bir diş temizliği için yeterli olmaz. Aynı zamanda mutlaka diş ipinin de kullanılması gerekiyor. Bu sayede abur cubur tüketiminden kaynaklı diş sorunlarının büyük oranda önlenmesi mümkün hale gelebilir.
Asitli ve şekerli gıdaların tüketimi sadece dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer almıyor. Aynı zamanda pek çok açıdan sağlığa zarar veren bu gıdaların tüketimini kesinlikle sınırlandırmak gerekiyor. Bu gıdaların ağız ve diş sağlığının yanı sıra tüm vücut için zararlı olabileceğini unutmayın. Enerji içecekleri de dahil olmak üzere bu gıdaların aşırı oranda tüketilmesi, gün içerisinde dişlerin asit saldırısına uğramasına yol açar.
Dolayısıyla dişlerin hızlı bir şekilde çürüme sürecine girmesi de kaçınılmaz olur. Meyve suları elbette vücut için faydalı vitaminleri de barındırıyor. Ancak hazır meyve sularının içerisinde bulunan katkı maddeleri dişlere ve diş etlerine de zarar verebiliyor. Özellikle içerisinde bulunan şekerin dişler için son derece zararlı olabileceğini unutmamak gerekir. Hazır içecekleri tüketmek yerine meyve sularının vitamininden faydalanmak için evde meyveleri sıkarak meyve suyu tüketimine yönelmek çok daha doğru olacaktır. Elbette tüketiminin ardından diş temizliğinin yapılması da önemlidir.
Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanın ön koşulu dişlerin düzenli olarak fırçalanmasıdır. Ancak yanlış diş fırçalamak da yarardan ziyade zarar getirir. Diş fırçasının doğru seçilmesi ve diş fırçalamanın da doğru şekilde yapılması son derece önemlidir. Dişleri günde 6 – 7 defa fırçalamak ya da fırçalama esnasında çok fazla güç uygulamak gibi davranışlar da dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer alır. Dişleri günde 2- 3 defa fırçalamak ve ideal oranda baskı uygulamak gerekiyor. Fırçalama süresinin 2 dakika olması da yeterlidir.